Sloturile, de la Liberty Bell la succesul mondial

istoria aparatelor slot machine grafic reprezentativ

Aparatele de tip slot machine sau păcănelele, așa cum sunt cunoscute popular, au o istorie de aproape 130 de ani.

Aparatele de tip slot machine sau păcănelele, sloturile, au o istorie de aproape 130 de ani.

Operator Bell

În tot acest timp, sloturile au devenit populare în toată lumea și nu ne putem imagina un cazino fără ele.

Aparatul pentru jocuri de noroc a fost inventat de Charles Augustus Fey, un mecanic auto din Statele Unite ale Americii, pentru clienții care așteptau să le fie reparate mașinile. Mașinăria dădea câștigurile automat, iar Fey a folosit simboluri precum diamantul, inima, potcoava, dar și clopotul.

Acest ultim simbol a dat și numele aparatului, Liberty Bell, pentru că cel mai mare câștig se obținea atunci când slotul arăta trei clopote. În 1902 aparatele de acest tip au fost interzise în SUA, iar câștigurile în bani au fost înlocuite cu dulciuri și gumă de mestecat.

Fey nu și-a patentat invenția, iar acest fapt a dat ocazia și altor producători să îi copieze aparatul. Nu a durat mult până când a apărut o nouă versiune de slot.

În 1907, Herbert Mills, un producător din Chicago, a creat Operator Bell.

În numai un an, aparatul putea fi găsit în baruri, magazine sau în sălile de bowling. Noul slot nu mai avea simbolurile făcute celebre de Liberty Bell, ci fructe cum ar fi lămâi sau prune. Succesul nu s-a lăsat așteptat, iar aparatul lui Mills a fost produs în peste 30.000 de exemplare.

În 1940, slot machines-urile (sloturile) ajung în Las Vegas. Proprietarii hotelului Flamingo s-au gândit că aparatele ar fi potrivite pentru a le ocupa timpul liber soțiilor și iubitelor marilor jucători din cazino. În scurt timp, câștigurile obținute de sloturi erau comparabile cu cele ale jocurilor de noroc ”de masă”.

În următorii ani industria jocurilor de noroc a continuat să se dezvolte și să devină din ce în ce mai populară.

Money Honey, primul aparat electromecanic, a fost lansat în 1964 de compania Bally Manufacturing, iar în 1976 a fost lansat primul slot machine video, produs de compania Fortune Coin.

Dezvoltarea tehnologiei și a dispozitivelor de tip slot machine (sloturile) au adus o popularitate foarte mare acestui tip de jocuri de noroc. În anii `90, industria s-a văzut nevoită să se adapteze, după apariția Internetului, iar activitatea s-a divizat în cazinouri land-based (fizice) și online.

În scurt timp, cazinourile online au devenit foarte apreciate de utilizatori, însă nici cele fizice nu și-au pierdut din clienții.

Anii 2000 au adus un alt prag în dezvoltarea industriei prin lansarea aplicațiilor pentru dispozitive mobile, odată cu apariția telefoanelor smart.

Ba chiar, în ultimii ani s-au dezvoltat aplicații dedicate ceasurilor smart.

Înapoi