Jocurile de noroc, ”muză” pentru pictori celebri (partea a II-a), joc de carti

Jocurile de noroc, joc de carti, i-au inspirat pe marii pictori ai lumii să creeze lucrări care au intrat în galeria universală a operelor de artă.

Multe dintre picturile care prezintă scene cu jucători din diverse epoci au ajuns să fie vândute pentru milioane de dolari.

Citește prima parte aici: https://lasvegas-games.ro/jocurile-de-noroc-muza-pentru-pictori-celebri-partea-i/

Ceartă pentru un joc de cărți, Jucători de cărți în interior, Jucători de cărți într-o tavernă de Jan Steen

Ceartă pentru un joc de cărți, Jucători de cărți în interior, Jucători de cărți într-o tavernă de Jan Steen

Pictorul olandez Jan Steen (1626-2679) a fost inspirat în mai multe dintre lucrările sale de jocurile de noroc. Contemporan cu Rembrandt în cunoscuta epocă de aur a picturii olandeze, Steen s-a remarcat prin umorul picturilor sale, prin abordarea psihologică a scenelor transpuse pe pânză, dar și prin multitudinea de culori folosite. ”Ceartă pentru un joc de cărți”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Steen, a fost realizată în 1665 în stil baroc. Pictura a fost vândută în decembrie 2011, în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby, pentru aproape 5 milioane de lire sterline.

Câini jucând poker de Cassius Marcellus Coolidge

Câini jucând poker de Cassius Marcellus Coolidge

”Dogs Playing Poker”, joc de carti, se referă deopotrivă la tabloul pictat în 1894, la serie de 16 tablouri comandate de Brown & Bigelow pentru a face reclamă la trabucuri, dar și la o pictură din 1910. Toate cele 18 tablouri reprezintă diferite rase de câini care joacă poker. Colecția a devenit cunoscută în Statele Unite ca un exemplu al kitch-ului în decorarea locuințelor. Cu toate acestea, cultura urbană a ”adoptat” câinii din jurul meselor de poker, iar replici ale tablourilor apar în numeroase filme, seriale sau producții teatrale. Prima pictură a seriei, cea realizată de Coolidge în 1894, a fost vândută în 2015, în cadrul unei licitații, pentru 658.000 USD.

Soldați jucând cărți de Fernand Leger

Soldați jucând cărți de Fernand Leger

Realizată în stil tubist în 1917 de Fernand Leger, pictura este un exemplu al abordării unice a artistului care a combinat elemente din Cubism și inginerie mecanică. Pictorul a fost inspirat să realizeze tabloul de evenimentele acelor vremuri. Pictura a fost realizată cât timp autorul său era internat într-un spital din Paris după ce fusese rănit în timpul Războiului de la Verdun. Lucrarea lui Leger poate fi văzută în Kroller-Muller State Museum in Otterlo.

Regina sloturilor de Shelly Wilkerson

Regina sloturilor de Shelly Wilkerson

Slot Machine Queen este o pictură modernă mai puțin cunoscută. Mulți clitici consideră tabloul americancei Shelly Wilkerson ca fiind un kitch din cauza culorilor folosite și a stilului de a picta al artistei. Cu toate acestea, ”Regina” și-a făcut loc în cultura de masă contemporană.

Înapoi