Jocurile de noroc din cazinouri, ”muză” pentru pictori celebri (partea I)

Jocurile de noroc sunt captivante și aduc celor care calcă pragul cazinourilor emoții pe care nu le trăiesc în altă parte.

Mari pictori ai lumii au fost, de asemenea, fascinați de lumea jocurilor de noroc din cazinouri, și au creat opere de artă care au rămas în istorie.

Cartoforii de Michelangelo Merisi da Caravaggio

Cartoforii de Michelangelo Merisi da Caravaggio cazinouri las vegas games

Tabloul Cartoforii a fost realizat în jurul anului 1594 de pictorul italian, maestru al stilului baroc, Michelangelo Merisi da Caravaggio. Deși originalul este expus la Kimbell Art Museum din Texas încă din 1987, se pare că pe piață există mai multe versiuni ale operei, pictate chiar de către artistul italian.  Lucrarea a reprezentant un moment foarte important în cariera lui Caravaggio.

Jucătorii de cărți de Paul Cézanne

Jucătorii de cărți de Paul Cézanne joc de poker

Jucătorii de cărți este o serie de picturi în ulei semnată de cunoscutul pictor post-impresionist francez Paul Cézanne. Pictată la finalul anilor 1890, seria conține cinci tablouri, diferite prin locul în care se desfășoară partidele de cărți, numărul jucătorilor, dar și prin dimensiunea pânzelor.

O versiune a Jucătorilor a fost vândută în 2011 familiei regale din Qatar pentru un preț estimat de 250 milioane USD – cea mai mare sumă plătită pentru un tablou până atunci. Recordul tabloului lui Cézanne a fost doborât abia în 2017.

Ruleta de Edvard Munch (cazinouri)

Ruleta de Edvard Munch (cazinouri) imagine din cazinouri

Tabloul, care poate fi văzut în Muzeul Munch din Oslo, a fost pictat după ce Edvard Munch a locuit, între 1891 și 1892, la Nisa, în sudul Franței. Pictorul devenise un obișnuit al cazinoului din Monte Carlo, iar pasiunea sa pentru jocurile de noroc din cazinouri s-a transpus în mai multe tablouri. Pictorul norvegian Edvard Munch este cunoscut și pentru tabloul Țipătul (The Scream), operă care a fost vândută în 2012 pentru 91 milioane de euro.

Trișorul cu Asul de treflă și Trișorul cu Asul de romb de Georges de La Tour

Trișorul cu Asul de treflă și Trișorul cu Asul de romb de Georges de La Tour

Considerate ca fiind unele dintre capodoperele artei franceze din secolul al 17-lea, cele două lucrări ale lui Georges de La Tour sunt expuse la Muzeul de Artă Kimbell Fort Worth , Texas (Trefla) și la Muzeul Louvre din Paris (Asul). Originar din Lorraine, loc în care și-a petrecut majoritatea vieții, nedorindu-și viața tumultoasă pe care ar fi putut să i-o ofere Parisul, La Tour a creat, din punct de vedere vizual, unele dintre cele mai interesante tablouri ale epocii sale din cazinouri. În ciuda acestui fapt, imediat după moartea sa, pictorul a fost dat uitării. Opera lui Georges de La Tour a fost redescoperită de iubitorii de artă abia la începutul secolului 20.

(Va urma)

 

 

Înapoi